<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=501751863538653&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Branding vs marketing: wat is het verschil?

Branding vs marketing: wat is het verschil?

En hoe kan je ze optimaal combineren om een boost te geven aan je business?

Laten we eerst beginnen met een definitie van branding en marketing. Branding is een “pull techniek”. Het doel is om klanten naar je bedrijf toe trekken en ze er emotioneel aan te binden. Het is strategisch en gaat om de onderliggende vraag waar je bedrijf voor staat en wat je missie is.

Marketing is een “push techniek”. Eens de klanten gebonden zijn aan je bedrijf kun je je product of dienst uitleggen en laten zien welk probleem je kan oplossen. Het is tactisch en gaat om zichtbare elementen.

Dus samengevat: Branding is wie je bent en binnen welke richtlijnen je communicatie het beste verloopt, terwijl marketing gaat om hoe en op welke manier je je boodschap gaat brengen aan je doelgroep. Marketing vindt en branding bindt!

Branding

Branding wordt vaak gereduceerd tot enkel het visuele aspect maar het gaat meer om ervaring. Hoe voelt een klant zich bij jouw bedrijf? Je zorgt er best voor dat deze ervaring zo positief mogelijk is, dan gaan ze zeker en vast meer over het bedrijf willen leren.

Je branding moet de basis van je bedrijf bevatten. Om dit op te bouwen kan je jezelf volgende vragen stellen:

  1. Wat zijn de drijfveren van mijn bedrijf?
  2. Wat is het onderscheidend vermogen van mijn bedrijf?
  3. Wat is de missie van mijn bedrijf?
  4. Wat is de inspiratie van mijn bedrijf?
  5. Waarom wil ik klanten helpen?
  6. Hoe wil je dat klanten over mijn bedrijf denken (imago)?

Wanneer je bovenstaande vragen hebt beantwoord, heb je de basis van je branding bepaald. De volgende stap is dan het maken van je logo en huisstijl en het bepalen van de manier waarop je gaat communiceren (tone of voice).

Heb je dat gedaan? Dan is de identiteit van je bedrijf bepaald. Je kan nu overgaan tot het bepalen van de doelgroep. Welke mensen wil je bereiken? Kruip bij het bepalen van je huisstijl en tone of voice in de huid van deze doelgroep. Hierdoor gaan ze zichzelf terugvinden in je communicatie en zullen ze zich kunnen identificeren met je bedrijf en waarvoor het staat.

Door middel van je branding kan je je doelgroep een goed gevoel geven over je bedrijf en kan je naar de volgende stap gaan: ze effectief informeren, hiervoor schakelen we over naar marketing!

Marketing

Zoals hierboven vermeld is marketing een push techniek. Je gaat klanten informatie geven over wat je bedrijf aanbiedt en hoe je de problemen van je klanten kan oplossen. Het is belangrijk om echt in te spelen op de noden en wensen van je klant.

De manier waarop je dit gaat doen wordt bepaald door je branding. Dit zijn de richtlijnen waarmee je rekening moet houden zodat je de juiste mensen bereikt en deze mensen ook op de juiste manier aanspreekt.

Dus zoals je kan zien is een combinatie van branding en marketing de meest efficiënte manier om te communiceren. Je bereik zo immers de juiste mensen, met de juiste boodschap via de juiste kanalen.

Kan jouw branding en marketing ook wel eens een boost gebruiken? Contacteer ons dan voor een vrijblijvend gesprek!

 

Download onze branding worksheet!

Related posts