<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=501751863538653&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
In 5 stappen naar een sterke merknaam

In 5 stappen naar een sterke merknaam

Wanneer we de vraag krijgen om een naam te bedenken voor een product of service starten we altijd met een naming workshop. Wat is een naming workshop, hoor ik je denken.

Een naming workshop is een sessie die we bij de klant organiseren en waar we 3 werknemers bij betrekken. Tijdens de workshop proberen we de identiteit van het merk of het product te achterhalen door een aantal brainstorm oefeningen aan te reiken en enkele gerichte vragen te stellen.

pandafish-naming-workshop-1

Stap 1 - Brandcase

We starten de workshop altijd met een brandscape. Hierbij vragen we aan iedereen om kernwoorden te noemen die zij linken aan het product of de service. Dit kan zowel technisch, emotioneel als praktisch zijn. Uit ervaring weten we dat de eerste 10 woorden heel snel gevonden worden en vooral technisch of praktisch van aard zijn. Vanaf dan wordt het moeilijker en richt men zich meer tot het emotionele, welk gevoel wekt het product of de service op?

Stap 2 - Positionering

In stap 2 bevragen we de positionering van het product of service en proberen we te achterhalen wie de doelgroep is. Welk probleem wil je oplossen en waarom moet men voor jou kiezen en niet voor de concurrentie? Een tip die we dan altijd geven is om jezelf echt in de plaats van de klant te stellen.

Stap 3 - Brandcase deel 2

Tijdens stap 3 gaan we proberen om alle kernwoorden uit stap 1 te herleiden tot de essentie. We vragen dan om het product of de service te beschrijven in 2 woorden. Omdat we in de vorige stap hebben nagedacht over de postionering en de doelgroep gaat men makkelijker een selectie kunnen maken die echt essentieel is voor het brand.

Stap 4 - Criteria

Nu we de belangrijkste kernwoorden weten en de positionering hebben bepaald, gaan we de criteria voor de naam bepalen. Moeten bepaalde kernwoorden letterlijk terugkomen in de naam of moet hij bepaalde emoties opwekken? Welk gevoel wil je opwekken bij het horen van de naam? Welke connotaties zie je graag terugkomen?

Stap 5 - Samenvatting

Op het einde van de workshop laten we iedereen 3 namen bedenken in 5 minuten. Doordat er weinig tijd is gaat men niet te lang nadenken over wat hij of zij opschrijft. De eerste woorden waaraan je denkt, schrijf je op, je mag ook woorden uit de vorige stappen gebruiken. Na 5 minuten geeft iedereen zijn papier door aan iemand anders en dan moet die tweede persoon nog 2 extra namen opschrijven op 3 minuten. Door de namen van de andere collega te bekijken, krijgen ze nieuwe inspiratie. Nadat iedereen zijn namen heeft opschreven worden de papieren nog één keer doorgegeven. Nu moet men van de 5 namen die ze te zien krijgen, 2 kiezen die zij het beste vinden.

Op deze manier verlaten we de workshop met een duidelijk beeld van de wensen en de visie van de klant. Het is dan aan ons om er de ideale naam op te plakken.

Een naming workshop is dus best wel intensief en verplicht iedereen om op een dieper niveau na te denken over het product of de service die je aanbiedt. Is jouw brand ook toe aan een revamping? Contacteer ons dan voor een vrijblijvend gesprek en wie weet zien wij jou binnenkort voor je eigen naming workshop!

Meer weten over branding? Lees onze blogpost: Wat is branding?

Download onze naming worksheet!

Related posts